1 Decembrie – Ziua Națională a României – ASAS

Identitate Națională

stema-romaniei-format-mare-rezolutie-buna                     flag_of_romania-svg

        Istoria noastră are destule fapte eroice, frumoasele noastre provincii sunt mari. Obiceiurile noastre sunt destul de pitorești și poetice pentru a putea găsi și la noi capacitatea necesară de a transfigura zestrea strămoșească în asumarea unui cuget cu adevărat măreț.

Să îndrăznim a privi nestingherit reperele care ne sunt îngânate la fiecare pas de acel cor izvorât din tragedia grecească antică, și să strângem la piept cu mândrie steagul.

Da, suntem români!

Haideți să prefacem fiecare râu într-un glas duios care povestește istoria noastră zbuciumată!

        Haideți să prefacem fiecare copac într-un martor care a văzut, sau a auzit de la strămoșii săi cum s-au adăpostit, cum s-au folosit de codru și cum au apărat până la ultima picătură de sânge copiii, femeile și bătrânii țării noastre!

        Haideți să prefacem fiecare podiș, fiecare munte în cea mai bună dovadă că România este vrednică de trecutul său plin de puncte culminante care au învăluit fiecare erou al plaiurilor noastre în glorie, și slove ce nu vor putea fi înlăturate niciodată.

Haideți să facem din fiecare dintre noi o slovă, pe care să scrie „Mândru că sunt Român!”

        Poate că uneori, ni se pare atât de gri peisajul din lumea în care trăim pentru că nu știm să alegem culorile cu care să-l pictăm, cu care să creionăm această țară încununată de tradiții, obiceiuri, simboluri și inimi care bat în speranța unui viitor mai bun.

        Să visăm învățând din trecut, și să trăim crezând în vise! Căci cei care au făcut ca noi să ajungem astăzi ceea ce suntem, sunt acum doar poze din albumul celui mai frumos vis.

De ce să ne lăsăm orbiți de ură și influențați de haosul din cotidian când suntem un popor luminat cu Credință în Dumnezeu, în Cel care ne-a fost alături decenii, secole, milenii?

De ce să ne lăsăm înecați de mulțimea absorbită doar de ce văd la alții, când am plutit atâta timp deasupra multora prin însăși faptul că suntem români?

De ce să căutăm motive ca să arborăm steagul, sau ca să învățăm anii de domnie ai unui domnitor?

        Suntem români! Suntem învingători! Suntem luptători! Pentru că nu poți învinge fără luptă! Fiindcă nu poți fi român fără a-ți curge prin vine sângele roșu al celor ce au fost stânca apărătoare de apele vrăjmașe, fără să simți galbenul Mântuitor al soarelui care zâmbește cu razele sale țării atât de încercate de timp, fără să vezi albastrul cerului sub care suntem toți, pe care îl privim cu toții și la care au privit strămoșii noștrii, când deznădejdea își făcea loc în inimile lor.

        Ascultă vocea folclorului, privește dansul iilor, gustă cuvintele mâncărurilor tradiționale, vizitează pădurile și munții noștrii și cu mâna pe inimă vei ști că România înseamnă oameni încercați de soartă, oameni plăsmuiți cu curaj, putere, înțelepciune și tărie, oameni care mă fac, care te fac să zici din tot sufletul că țara ta e România, că ești român, că acesta e cel mai bun motiv să te simți Binecuvântat!

Autor text: TIRON Livia

Reclame